Povrat poreza u Njemačkoj

Pojedinci koji rade u Njemačkoj kao zaposlenici ili samozaposlene osobe platiti između 10% i 20% poreza na dobit.
Možete imati pravo na povrat poreza iz Njemačke za niz razloga, uključujući:
- Ako ste u braku,
- Imate djecu,
- Ako plaćate najam u Njemačkoj i u Vašoj zemlji,
- Ako plaćate za letove u i iz Njemačke, itd.
Otprilike prosječni povrat poreza iz Njemacke je 1020€. 
Ako se dvoumite dali podnijeti poreznu prijavu ili ne. u Svakom slučaju preporučujemo Vam prijaviti porez kako biste provjerili svoje porezne poslove u slučaju da se želite vratiti u Njemačku na posao.

Za strane fizičke i pravne osobe postoje dvije važne mogućnosti za povrat poreza u Njemačkoj:


1. Povrat poreza na dohodak (u razgovornom jeziku i poznat kao "lonstojer"):
Porezni obveznici koji imaju samo prihode iz nesamostalnog rada (u radnom odnosu) ne moraju podnijeti godišnju prijavu za porez na dohodak jer njihov poslodavac ima već obavezu od plaće obustaviti odgovarajući porez. No u praksi obustavljeni porez često premašuje stvarni porez koji je porezni obveznik dužan. Zato postoji mogućnost da ist može podnijeti zahtjev za povrat preplaćenog poreza ("Antragsveranlagung" prije poznat kao "Lohnsteuerjahresausgleich"). Osobito u slučajevima kad je posloprimac bio samo jedan dio kalendarske godine u radnom odnosu često rezultira povrat u znatnom iznosu iz takvog zahtjeva. 
2. Povrat poreza na dodanu vrijednost:
Strani poduzetnici mogu tražiti povrat PDV-a u slučaju da su platili PDV na isporuke dobara i usluga u Njemačkoj pod uvjetom reciprociteta. To znači da Njemačka vrača PDV samo onim poduzetnicima iz zemalja koje same vraćaju PDV njemačkim poduzetnicima u istim slučajevima. Drugi je uvjet da strani poduzetnik ne obavlja redovito isporuke dobara i usluge u Njemačkoj i time postaje regularan porezni obveznik u Njemačkoj.
Dosad Hrvatska nije ispunila uvjet reciprociteta s Njemačkom. No nakon izmjene Zakona o PDV-u u Hrvatskoj od. 1.1.2010. godine uzajamnost postoji barem u zakonu. Kad proradi praksa povrata hrvatski poduzetnici mogu već 2010. god. tražiti povrat PDV-a u Njemačkoj.  
Za poduzetnike Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne gore zasad nema mogućnosti za povrat PDV-a jer nije još ispunjen uslov reciprociteta.
I poduzetnicima Slovenije vraća se PDV s time da je procedura u EU malo različita.
Strani građani koji nemaju prebivalište u Njemačkoj mogu tražiti direktno od prodavatelja dobara a ne preko porezne uprave.

Popularni Blogovi